Workshop

Bioinformatica fără frontiere: de la infrastructura de date la aplicații multidisciplinare

Bioinformatics without frontiers: from infrastructure to multidisciplinary applications

11-12 Aprilie 2023

Eveniment organizat în cadrul Smart Diaspora 2023 la Universitatea de Vest din Timișoara

Smart Diaspora 2023

Conferința ”Smart diaspora 2023 ” își propune să creeze un spațiu al dialogului și al colaborării între cercetători români, indiferent de locul unde trăiesc și lucrează, continuând seria întâlnirilor comunității științifice românești din țară și străinătate începută în anul 2008. La conferință sunt invitate persoane marcante din comunitatea academică și științifică recunoscute pe plan internațional, precum și reprezentanți ai autorităților publice și mediului de business românesc. În cadrul sesiunilor în plen și a workshop-urilor exploratorii, participanții vor avea oportunitatea de a dezbate teme de interes care vizează știința la frontiera cunoașterii; provocarea digitalului; sustenabilitatea, securitatea și reziliența pentru cetățeni și comunități; știința cu toți și pentru toți în societate și pentru societate; antreprenoriat (social, tehnologic, cultural); universitățile europene prin ochii smart diaspora.

 


 

„Smart Diaspora 2023” conference aims to create a space for dialogue and collaboration between Romanian researchers, regardless of where they live and work. It continues the series of meetings of the Romanian scientific community at home and abroad that started in 2008. The conference will be attended by internationally renowned personalities from the academic and scientific community, as well as by representatives of public authorities and the Romanian business environment. During plenary sessions and exploratory workshops, participants will have the opportunity to debate topics of interest concerning science at the frontier of knowledge; the digital challenge; sustainability, security and resilience for citizens and communities; science with all and for all in society and for society; entrepreneurship (social, technological, cultural); European universities through the eyes of the smart diaspora.

Descriere workshop / Workshop Description

Workshopul “Bioinformatica fără frontiere: de la infrastructura de date la aplicații multidisciplinare” țintește să crească expertiza națională prin instruire și prin dezvoltarea cadrului de colaborare dintre experți internaționali și cercetătorii din România. Ne propunem să aducem laolaltă în cadrul acestui eveniment nume cu rezonanță în domeniu, cercetători din Diaspora sau colaboratori apropiați ai acestora. Cele șase sesiuni ale workshopului vor găzdui experți în diverse arii ale bioinformaticii (genomică, proteomică, metabolomică și bioinformatică structurală), în resursele de date și de calcul de înaltă performanță, cât și experți în cercetare fundamentală experimentală care beneficiază direct de infrastructură și metodele computaționale.

Workshop-ul țintește integrarea resurselor într-o platformă națională dedicată și elaborarea unui roadmap pentru dezvoltarea în România a infrastructurii computaționale și a resurselor de date specifice. Acesta se va realiza sub egida Societății Române de Bioinformatică și a Clusterului Român de Bioinformatică.

 


 

The workshop „Bioinformatics without frontiers: from data infrastructure to multidisciplinary applications” aims to increase the national expertise through training and by developing the framework for collaboration between international experts and Romanian researchers. We aim to bring together leading names in the field, researchers from the Diaspora or their close collaborators. The six workshop sessions will host experts in various areas of bioinformatics (genomics, proteomics, metabolomics and structural bioinformatics), high-performance computing and data resources, as well as experts in basic experimental research directly benefiting from computational infrastructure and methods.

The workshop aims to integrate the resources into a dedicated national platform and to develop a roadmap for the development of Romania’s computational infrastructure and specific data resources. It will be carried out under the aegis of the Romanian Bioinformatics Society and the Romanian Bioinformatics Cluster.

Invitați din Diaspora / Invited Speakers from Diaspora

 

 Vitalie AjderInstitutul de Ecologie si Geografie din Chișinău, Republica MoldovaVitalie Ajder este biolog și ornitolog cu experiență în cercetarea de teren. Din 2010, este implicat în diverse proiecte de monitorizare a avifaunei (atât în ​​România, cât și în Republica Moldova). Și-a început activitatea științifică la Institutul de Ecologie și Geografie în 2013 la Academia de Științe din Moldova. Și-a finalizat studiile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, iar în 2017 și-a susținut teza de doctorat în ecologia speciei de chiripă (familia Lanidae) din Republica Moldova. Este coordonator național la Wetlands International din 2013, iar din 2016 face parte din echipa națională de coordonare a proiectului „A New European Breeding Bird Atlas” (EBBA2).
Nicolae Viorel BucheteUniversity College Dublin, IrelandNicolae-Viorel Buchete este profesor asociat de Nano-Biofizică teoretică și computațională la Facultatea de Fizică din cadrul University College Dublin (UCD).  Domeniile de cercetare sunt biofizica teoretică și computațională, fizica chimică și nanoștiințele. Proiectele de cercetare în curs de desfășurare în grupul său de la UCD se referă la mecanica statistică și dinamica moleculară a sistemelor biomoleculare, biologia sistemelor, bioinformatica structurală și modelarea multiscală a biomoleculelor și fluidelor complexe.
Valeriu CodreanuSURF NetherlandsValeriu Codreanu este coordonatorul Laboratorului de Calcul de Inaltă Performanță și Vizualizare de la SURF (centrul national de calcul de inalta performanta din Tarile de Jos. Are experiență în calcul paralel, calcul pe GPU,programarea sistemelor încorporate și implementarea eficientă a modelelor de învățare automată cu structură adâncă (deep learning).
Gabriela FiczBarts Cancer Institute, UKGabriela Ficz este liderul unui grup de cercetare având ca domeniu principal de interes studiul rolulului mecanismelor epigenetice în declanșarea și primele stadii de dezvoltare ale cancerului.
Ioana IlieUniversity of Amsterdam, The NetherlandsIoana Ilie este lidera grupului de chimie computațională din cadrul Universității din Amsterdam.  Domeniile de interes includ simularea multiscala a sistemelor biomoleculare, terapii bazate pe peptide în cazul bolilor neurodegenerative,  captare celulară și terapii neinvazive.
Florin Mircea IliescuUniversity of Cambridge, UKFlorin Iliescu este cercetător la Departamentul de Antropologie Biologică de la Universitatea din Cambridge și este interesat de istoria și variația populațiilor umane. Lucrează în domeniul interdisciplinar aflat la granițele dintre genetică, evoluție și antropologie. Direcția de cercetare pe care o urmează are ca scop îmbunătățirea înțelegerii diferitelor forțe evolutive și a interacțiunii lor complexe care conduc la variația fenotipică umană.
Irina MohorianuCambridge Stem Cell Institute, UKIrina Mohorianu este coordonator al grupului CSCI Core Bioinformatics de la Cambridge Cell Institute. Domeniul principal de cercetare îl reprezintă studiul seturilor mari de date care cuantifică ARNm și nivelurile mici de expresie a ARN, atât la plante cât și la animale. Pentru a identifica și caracteriza interacțiunile specifice aplicăm tehnici de învățare automată (cum ar fi învățarea bazată pe reguli, nesupervizată și și supervizată) pentru datele care obținute prin secvențiere de ultimă generație.
 Nicolae Radu Zabet Blizard Institute, Barts and The London School of Medicine and Dentistry, Queen Mary University of London, UKNicolae Radu Zabet coordonează un grup de cercetare care lucrează la înțelegerea modului în care diferitele mecanisme contribuie la reglarea genelor și, în special, ne propunem să decodificăm rolul relativ al reglării genice a cromatinei și epigeneticii (metilarea ADN-ului și modificări ale histonelor), organizarea genomului 3D și factorii de transcripție (TF). Suntem foarte interdisciplinari și combinăm biologia computațională, învățarea automată, IA, genomica și biologia moleculară. Principalele contribuții în domeniu constau în prima aplicare a IA explicabile la seturile de date genomice pentru a înțelege codul epigenetic al regiunilor de reglementare. A dezvoltat modele explicabile pentru predicția in silico a legării factorului de transcripție la ADN, metode noi de identificare a metilării diferențiale și a contribuit la o mai bună înțelegere a interacțiunii dintre organizarea genomului 3D și reglarea genelor.

 

Invitați din străinătate / Special Guests

 

Gerhard HummerMax Planck Institute for Biophysics, Frankfurt, DEGerhard Hummer is a director of the Max Planck Institute for Biophysics in Frankfurt and a world leader in the field of computational molecular biophysics. His research group has many seminal discoveries that revealed how biomolecular machineries function at high resolution. Among these, the recent simulations of the nuclear pore complex are astonishing. His group is using and developing state-of-the-art theoretical and computational methods supported by the scientific computing infrastructure of the Max Planck Society.
Szilvia KuszaUniversity of Debrecen, HUSzilvia Kusza is a professor at the Faculty of Agriculture at the University of Debrecen. Her research field is genomics and the study of biodiversity in a livestock context.

 

Invitați din România / Invited Speakers from Romania
Maria-Iuliana Bocicor Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca Maria Iuliana Bocicor e conferențiar la Departamentul de Informatică, Universitatea Babeș-Bolyai. Direcțiile de cercetare sunt orientate înspre dezvoltarea modelelor de învățare automată și a algoritmilor de optimizare și analiză a datelor, cu aplicații în bioinformatică.
Ana-Nicoleta Bondar Universitatea din București Ana-Nicoleta Bondar este profesor la Universitatea din București și cercetător asociat la Research Center Juelich din Germania. Domeniile principale de cercetare sunt bio-medicina computațională și biofizica computațională.
Vasile Chiș Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca Vasile Chiș este profesor la Departamentul de Fizică biomoleculară de la UBB și defășoară activitate de cercetare în domeniul spectroscopiei computaționale, structurilor electronice și proprietăților fizico-chimice ale biomoleculelor.
Lorant Janosi INCDTIM Cluj-Napoca Lorant Janosi este cercetător științific în grupul de Tehnologii moleculare și biomoleculare. Direcțiile principale de cercetare includ: modelare moleculară, modelarea multiscală a proteinelor,  proiectare și generare de peptide sintetice scurte antimicrobiene / anticancerigene, studiul asocierii și mecanismele de transport ale canalelor transmembranare.
Honey Jain Universitatea din București Honey Jain este asistent de cercetare la Universitatea din București, în cadrul grupului coordonat de prof. Ana-Nicoleta Bondar. Activitatea de cercetare pe care o derulează cuprinde dezvoltarea de algoritmi pentru calculul eficient al legăturilor dinamice de hidrogen și al rețelelor de legături de hidrogen ale proteinelor și membranelor lipidice, precum și aplicarea acestor algoritmi in descifrarea mecanismelor de reacție. Activitatea e desfășurată în cadrul proiectului H2020 – Marie Sklodowska-Curie action, Innovative Training Network „Proton and proton-coupled transport”, 2019-2024.
Maria Mernea Universitatea de Medicină și Farmacie, Carol Davila, București Maria Mernea este lector la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București și cercetător la Centrul de Cercetare în Neurobiologie și Fiziologie Moleculară, direcțiile principale de cercetare fiind modelarea moleculară și neurobioinformatica.
Marius Mihășan Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași Marius Mihășan este profesor de biochimie la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Biologie, România. Desfășoară activitate de cercetare în biologie moleculară, biochimie, bioinformatică.
Andrei Petrescu Institutul de Biochimie al Academiei Române, Bucuresti Andrei Petrescu este directorul Departamentului de Bioinformatică și Chimie structurală de la Institutul de Biochimie al Academiei Române și desfășoară activitate de cercetare în biochimia structurală, bioinformatică, bio-calcul cu rezultate relevante în domeniile glicobiologiei și imunobiologiei.
Anca Lelia Riza Universitatea de Medicină și Farmacie, Craiova Anca Lelia Riza este cercetător, cu afiliere și la Radboud University Medical Centre, Nijmegen, în domeniul biologiei moleculare și geneticii.
Emil Slusanschi Universitatea Politehnica Bucuresti Emil Slusanschi este directorul Departamentului de Știința Calculatoarelor și Inginerie de la UPB. Direcțiile de cercetare sunt corelate cu infrastructuri de calcul de înaltă performanță (High Performance Computing), calculul științific și aplicații ale acestuia în diferite domenii (simularea dinamicii moleculare, simularea proceselor hidrodinamice, procesarea imaginilor etc.).
Laurențiu Spiridon Institutul de Biochimie al Academiei Române, Bucuresti Laurențiu Spiridon este membru al grupului de cercetare „Biologia îmbătrânirii, bioinformatică și biologie structurală” și a obținut rezultate în domeniul dezvoltării unor strategii de predicție, folosind instrumente multi-OMICS, precum și prin utilizarea algoritmilor de învățare automată pentru detecția șabloanelor neregulate în proteine etc.
Stefan Andrei Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” Andrei Stefan este cercetător științific la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa și desfășoară activitatea de cercetare în bioinformatică, în particular izolare ADN și amplificare prin metoda PCR (polymerase chain reaction) precum și în studiul diversității genetice și a diversității moleculare.
Ovidiu Schipor Universitatea Stefan cel Mare din Suceava Ovidiu Schipor este conferențiar la Departamentul de Calculatoare de la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava și cercetător în cadrul laboratorului Machine Intelligence and Information Visualization Research Lab.  Direcțiile principale de cercetare sunt interacțiune om-mașină și tehnologii asistive. Coordonează Centrul interdisciplinar de Cloud și Infrastructură masivă de date.

Organizatori / Organizers
Vlad Cojocaru Utrecht University/Universitatea Babes- Bolyai, Cluj-Napoca
Bogdan Mirăuță  Eagle Genomics, UK
Alexandru Mizeranschi Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor, Arad
Lucian Pârvulescu Universitatea de Vest din Timișoara
Daniela Zaharie Universitatea de Vest din Timișoara
Program / Program
Luni, 10.04  / Monday, 10.04 (only for the participants who received an invitation ticket)
18:00 – 20:00Conference Opening (Opera Națională Română din Timișoara)
20:00 – 22:00Networking (Opera Națională Română din Timișoara)
Marti, 11.04  / Tuesday, 11.04
08:30 – 09:00Registration (in front of room 048 – ground floor)
09:00 – 09:10Vlad CojocaruIntroductionUtrecht University, NL / Babes Bolyai University, Cluj-Napoca, RO
Session 1Genome and Epigenome RegulationChair: Radu ZabetRoom: 130 (first floor)
09:10 – 09:50Gabriela FiczNew age data science and wet lab biology: it’s a symbiotic relationshipCancer Research UK
09:50 – 10:30Anca Lelia RizaFunctional genomics in sepsisUniversitatea de Medicină și Farmacie, Craiova, RO
    
10:30-11:00Coffee break  (in front of Aula Magna,  first floor)
    
Session 2Artificial Intelligence in BioinformaticsChair: Gabriela Ficz Room: 130 (first floor)
11:10 – 11:40Irina MohorianuBridging algorithm optimisation and genetics: a shiny case study on bulk multi-omics dataUniversity of Cambridge, UK
11:40 – 12:10Radu ZabetUsing Explainable Artificial Intelligence to decipher the epigenetic code of enhancersQueen Mary University of London, UK
12:10 – 12:30Iuliana BocicorMachine Learning Models for Solving Problems in BioinformaticsBabes Bolyai University, Cluj-Napoca, RO
    
12:30 – 13:40Lunch (Restaurant Vineri 15) 
    
Session 3Genomics in Biodiversity ConservationChair: Lucian Pârvulescu Room: 130 (first floor)
13:40 – 14:20Szilvia KuszaBionformatics approaches for livestock speciesUniversity of Debrecen, HU
14:20 – 14:40Andrei StefanPhylogeography and cryptic diversity: a case study of water scorpions (Nepa spp.)Museum of National History „Grigore Antipa”, RO
14:40 – 15:00Vitalie AjderBird diversities in the Republic of MoldovaInstitutul de Ecologie și Geografie din Chișinău, Republica Moldova
15:00 – 15:30Marius MihășanSteps towards the multi-omics characterization of nicotine metabolism in Paenarthrobacter nicotinovorans ATC 49919Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, RO
    
15:40 – 16:00Coffee break  
    
Session 4High Performance ComputingChair: Alexandru Mizeranschi Room: 130 (first floor)
16:00 – 16:40Mircea IliescuScience for all in Genomic EraUniversity of Cambridge, UK
16:40 – 17:20Valeriu CodreanuHPC ecosystem in the Netherlands: Best practices and new developmentsSURF, Dutch National HPC Center, NL
17:20 – 17:40Emil SlusanschiHigh Performance Scientific Computing – from Simulation to OptimisationTechnical University of Bucharest, RO
17:40 – 18:00Laurentiu SpiridonRobosample: Facilitating the Scaling-up of Molecular Simulation in Both Size and Time via Gibbs Sampling Hamiltonian Monte CarloBiochemistry Institute of the Romanian Academy, Bucharest, RO
18:00 – 18:20Ovidiu Schipor, Andrei Lobiuc, Silviu PanicaHPC infrastructures in Romania 
    
18:00 – 19:30Poster session
19:30 – 21:00Dinner/Networking Event (Berăria 700)
    
Miercuri, 12.04 / Wednesday, 12.04
Session 5Structural Bioinformatics Ichair: Vlad Cojocaru Room: 130 (first floor)
09:00 – 09:40Gerhard HummerSimulations of membrane pores and the nuclear pore complexMax Planck Institute for Biophysics, Frankfurt, DE
09:40 – 10:00Vasile ChisThe role of computational spectroscopy for predicting the biomolecular propertiesBabes Bolyai University, Cluj-Napoca, RO
10:00 – 10:30Ioana IlieFrom folding to aggregation and inhibition of amyloidogenic polypeptides: a multiscale viewUniversity of Amsterdam, NL
10:30 – 10:50Lorant JanosiAntimicrobial Peptides – In Silico Design and Experimental ValidationITIM National Research Institute, Cluj-Napoca, RO
    
10:50 – 11:10Coffee Break  
    
Sesiune 6Structural Bioinformatics IIchair: Ioana Ilie Room: 130 (first floor)
11:10 – 11:40Viorel BucheteNanoInformatix – Atomistic Descriptors of Nanoparticle Protein Corona StructuresUniversity College Dublin, IR
11:40 – 12:00Andrei PetrescuBioinformatics and Biocomputing aided Experimental ResearchBiochemistry Institute of the Romanian Academy, Bucharest, RO
12:00 – 12:20Maria MerneaTHz spectroscopy and molecular modeling to investigate membrane proteinsUniversity of Bucharest, RO
12:20 – 12:50Nicoleta Bondar / Honey JainWater-mediated hydrogen-bond networks at proton-binding membraneJuelich Research Center, DE / University of Bucharest, RO
  
13:00 – 14:00Lunch  (Restaurant Vineri 15)
14:00 – 15:30Conclusions of the workshop „Bioinformatics without frontiers: from data infrastructures to multidisciplinary applications”
19:30 – 21:00Gala dinner (CRAFT – Centrul Regional de Afaceri, Blvd. Eroilor de la Tisa nr. 22)
Joi, 13.04 / Thursday, 13.04
9:00 – 10:30Overall conclusions of exploratory workshops (Aula Magna, UVT)
10:30 – 11:00Coffee break
11:00 – 12:30Transversal session: vision and objectives related to research, development, and innovation in Romania (Aula Magna, UVT)
13:00 – 17:00Trip to Recas
Contact

Vlad Cojocaru <vlad.cojocaru@ubbcluj.ro>

Daniela Zaharie <daniela.zaharie@e-uvt.ro>

Locație / Venue

Universitatea de Vest din Timișoara

Blvd. Vasile Pârvan, nr. 4

300223 Timișoara

Romania

Descriere1

>

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Maxime mollitia,
molestiae quas vel sint commodi repudiandae consequuntur voluptatum laborum
numquam blanditiis harum quisquam eius sed odit fugiat iusto fuga praesentium
optio, eaque rerum! Provident similique accusantium nemo autem. Veritatis
obcaecati tenetur iure eius earum ut molestias architecto voluptate aliquam
nihil, eveniet aliquid culpa officia aut! Impedit sit sunt quaerat, odit,
tenetur error, harum nesciunt ipsum debitis quas aliquid. Reprehenderit,
quia. Quo neque error repudiandae fuga? Ipsa laudantium molestias eos
sapiente officiis modi at sunt excepturi expedita sint? Sed quibusdam
recusandae alias error harum maxime adipisci amet laborum. Perspiciatis
minima nesciunt dolorem! Officiis iure rerum voluptates a cumque velit
quibusdam sed amet tempora. Sit laborum ab, eius fugit doloribus tenetur
fugiat, temporibus enim commodi iusto libero magni deleniti quod quam
consequuntur! Commodi minima excepturi repudiandae velit hic maxime
doloremque. Quaerat provident commodi consectetur veniam similique ad
earum omnis ipsum saepe, voluptas, hic voluptates pariatur est explicabo
fugiat, dolorum eligendi quam cupiditate excepturi mollitia maiores labore
suscipit quas? Nulla, placeat. Voluptatem quaerat non architecto ab laudantium
modi minima sunt esse temporibus sint culpa, recusandae aliquam numquam
totam ratione voluptas quod exercitationem fuga. Possimus quis earum veniam
quasi aliquam eligendi, placeat qui corporis!

This will close in 0 seconds

Descriere2

>

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Maxime mollitia,
molestiae quas vel sint commodi repudiandae consequuntur voluptatum laborum
numquam blanditiis harum quisquam eius sed odit fugiat iusto fuga praesentium
optio, eaque rerum! Provident similique accusantium nemo autem. Veritatis
obcaecati tenetur iure eius earum ut molestias architecto voluptate aliquam
nihil, eveniet aliquid culpa officia aut! Impedit sit sunt quaerat, odit,
tenetur error, harum nesciunt ipsum debitis quas aliquid. Reprehenderit,
quia. Quo neque error repudiandae fuga?

This will close in 0 seconds

Descriere3

>

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit. Maxime mollitia,
molestiae quas vel sint commodi repudiandae consequuntur voluptatum laborum
numquam blanditiis harum quisquam eius sed odit fugiat iusto fuga praesentium
optio, eaque rerum! Provident similique accusantium nemo autem. Veritatis
obcaecati tenetur iure eius earum ut molestias architecto voluptate aliquam
nihil, eveniet aliquid culpa officia aut! Impedit sit sunt quaerat, odit,
tenetur error, harum nesciunt ipsum debitis quas aliquid. Reprehenderit,
quia. Quo neque error repudiandae fuga?

This will close in 0 seconds

Cristina Soviany

AI based industry applications: A journey from cancer detection to market abuse detection

In this presentation, Cristina will walk us through her journey from leading the development of an innovative Machine Learning technology for cancer detection in ultrasound imaging to developing a breakthrough AI driven technology for the detection of market abuse in financial industry.

After finishing her PhD studies at Delft University of Technology in the Netherlands, Cristina worked for Philips Applied Technologies. In 2004, she moved to Belgium to join Advanced Medical Diagnostics (AMD), a start-up where she was leading a team of data scientists engineers, software developers and clinical research analysts to develop an innovative AI technology for prostate cancer detection in ultrasound imaging. Cristina will go through the machine learning technology principles and the methodologies used to develop the cancer detection technology and the Prostate Histoscanning TM medical device product. The critical need for absolute accuracy in cancer detection inspired her to transpose several years later similar AI and statistical based principles to detect fraud, the “cancer” of the financial industry.

After couple of years of initial development, Cristina has co-founded Features Analytics in 2014, and she is currently the CEO of this software and AI technology company based in Belgium. Features Analytics provides the next-generation Trade Surveillance Solutions for the detection of market abuse in trading in financial instruments. She will briefly introduce this topic to the audience, presenting the highlights of eyeDES®- the unique AI driven technology and platform developed by Features Analytics team under her leadership. Features Analytics is providing Trade Surveillance solutions to clients such as banks, exchanges and regulators in North America and Europe.

This will close in 0 seconds

Gabriel Istrate

Inteligenta Artificiala de încredere are nevoie de teoria jocurilor

În această prezentare vom încerca să argumentam faptul că noțiunile de teoria jocurilor pot juca un rol important în crearea de metode orientate către om în inteligența artificială de încredere. Drept exemplificare vom prezenta pe scurt rezultate (bazate pe o lucrare publicata in conferința TARK - Theoretical Aspects  Rationality of Knowledge) asupra adecvării computaționale a conceptului de echilibru Kantian (Roemer 2019) și a unor concepte înrudite, precum cel de team reasoning (Bachrach 2006).

This will close in 0 seconds

Ștefan Trăușan-Matu

An Interdisciplinary Standpoint on Trustworthy Natural Language Processing

 Trustworthy artificial intelligence applications that understand and generate natural language needs should follow a set of requirements among which two are ethicality and explainability. An interdisciplinary, dialogistic perspective for achieving these two aims will be presented, including fundamental research based on the polyphonic model and philosophy of language and artificial intelligence. Two implemented approaches developed at the Computers Department of the Politehnica University of Bucharest will introduced. A critical analysis of chatGPT and similar systems will be included.

This will close in 0 seconds

Decebal Constantin Mocanu

Dynamic Sparse Training: challenges and opportunities towards scalable, efficient, and sustainable AI

The talk starts with a quick overview of my research line. Next, it introduces one of the many challenges (the dense connectivity) which prevent us from having scalable artificial neural networks at both levels, cloud and edge computing. An emerging state-of-the-art possible solution is presented, i.e., sparse-to-sparse training with dynamic sparsity, which reduces the number of connections up to quadratically while persistently improving the performance. The discussion starts from the first sparse training works on complex Boltzmann machines and sparse evolutionary training in the typical single task (un)supervised learning. Further, it gradually introduces newer approaches in the more challenging contexts of continual or federated learning. Besides the fundamental theoretical novelty, some practical aspects, such as truly sparse implementations and deep learning energy efficiency are also considered and open for discussion.

This will close in 0 seconds

Andrei Ciortea

Hypermedia Multi-Agent Systems: Weaving a Web for People and Artificial Agents

The World Wide Web has emerged as the middleware of choice for most distributed systems. Recent standardization efforts for the Web of Things and Linked Data are now turning the Web into a homogeneous hypermedia fabric that interconnects everything — people, devices, information resources, abstract concepts, etc. The latest standards allow software agents not only to browse and query but also to observe and act on this hypermedia fabric. These recent developments unlock new practical use cases for engineering more sophisticated agents that can meet their design objectives through flexible autonomous use of this hypermedia fabric. Such autonomous agents have been studied to large extent in research on multi-agent systems (MAS). This talk explores the intersection of Web and MAS research to discuss a new class of Web-based MAS that are (i) aligned with the Web architecture to inherit the properties of the Web as a world-wide, open, and long-lived system, and (ii) transparent and accountable to support acceptance by people. The talk covers several demonstrators, including a prototypical system for industrial manufacturing developed at Siemens, and discusses some of the challenges and implications of designing a human-centered Web for artificial agents.

This will close in 0 seconds

Darian Onchiș

Explainability-driven model improvement for fault diagnosis trustworthiness

In this presentation, we overview two recent contributions to trustworthy applications of deep learning models in operational conditions. The first one is from 2021 and it is about the introduction of a compound stability-fit compensation index (SFC) for post-hoc surrogate explainability models. Since local explanations could become unstable, the SFC index is used as a quality indicator to accept an explanation. The index is checking the model from both a numerical perspective using the condition number and a statistical capacity through the R2 fit indicator. The second one is a novel cognitive neuro-symbolic deep learning architecture developed in 2022. The intrinsic explainability through the embeddings of symbolic reasoning into a convolutional neural network is used to create a hybrid deep learning model. One can query the satisfaction level of any defined formula or query the constraints while measuring the accuracy. Besides explainability, our model better avoids overfitting while also speeding up the training cycle.

This will close in 0 seconds

NetRom Offer

NetRom Software {Summer} Camp & Internship pune la dispoziție 20 de locuri de internship, în cadrul celor două programe.

Detaliile le puteți găsi aici. Studenții interesați pot să aplice pe https://www.netromsoftware.ro/student-registration.

Termen limită: 30 aprilie 2023.

This will close in 0 seconds

Bearing Point Offer

Oportunitate stagiu de practică Bearing Point (https://www.bearingpoint.com/en).
Studenții interesați pot aplica trimițând CV-ul pe adresa de e-mail raluca.tomescu@bearingpoint.com.
Termen limită: 5 iunie 2023.

This will close in 0 seconds

MHP Offer ABAP

  • Adresat studenților din anul 2, 3 sau an terminal;
  • Certificat ( de participare sau posibilitatea obținerii certificatului TS410 în funcție de academia aleasă );
  • Academie plătită;
  • Oportunitate de angajare.

 

MHPLift-Off ABAP

This will close in 0 seconds

MHP Offer SAP Functional

  • Adresat studenților din anul 2, 3 sau an terminal;
  • Certificat ( de participare sau posibilitatea obținerii certificatului TS410 în funcție de academia aleasă );
  • Academie plătită;
  • Oportunitate de angajare.

 

MHPLift-Off - SAP Functional Academy

This will close in 0 seconds

A tropical Edrei theorem

In the 1990's Lusztig introduced tropicalisation and constructed a tropical version of upper-triangular matrices in order to parametrise his canonical basis of the quantised universal enveloping algebra. This talk will be about the image of the upper-triangular Toeplitz matrices under Lusztig's tropicalisation procedure, and also its infinite limit (the 'infinite tropical upper-triangularToeplitz matrices').

The construction in the finite case is based on combined results from the theses of Judd and Lüdenbach. I will describe tropical analogues of an old theorem on the parametrisation of finite totally positive Toeplitz matrices [R, 06], and of a much older theorem on the parametrisation of infinite totally positive Toeplitz matrices [Edrei, 1952].

These new tropical theorems allow us to connect the finite and infinite theories on parametrisations of totally positive Toeplitz matrices.

This will close in 0 seconds

Fourier transform as a triangular matrix

Let V be a finite dimensional vector space over the field with two elements with a given nondegenerate symplectic form.

Let [V] be the vector space of complex valued functions on V and let [V]_Z be the subgroup of [V] consisting of integer valued functions. We show that there exists a Z-basis of [V]_Z consisting of characteristic functions of certain explicit isotropic subspaces of V such that the matrix of the Fourier transform from [V] to [V] with respect to this basis is triangular.

This continues the tradition started by Hermite who described eigenvectors for the Fourier transform over real numbers.

This will close in 0 seconds

Data Quality For Logistics

Informații adiționale:

  • 3 studenți, vor forma o echipă
  • Vizita si începerea proiectului in Belgia va dura 14 zile, iar costurile sunt acoperite (zbor, transport, hotel, cină)
  • Dupa 14 zile, studenții se vor intoarce în Timișoara și vor lucra de la distanță (remote) cu evaluare zilnică
  • Studenții vor primi un antrenor pentru urmărire și evaluare.

Contact / aplicații: DRIES.MEES@BMS.BE

 

BMS Data Quality For Logistics

This will close in 0 seconds

Data Warehousing for Logistics Providers

Informații adiționale:

  • 3 studenți, vor forma o echipă
  • Vizita si începerea proiectului in Belgia va dura 14 zile, iar costurile sunt acoperite (zbor, transport, hotel, cină)
  • Dupa 14 zile, studenții se vor intoarce în Timișoara și vor lucra de la distanță (remote) cu evaluare zilnică
  • Studenții vor primi un antrenor pentru urmărire și evaluare.

Contact / aplicații: DRIES.MEES@BMS.BE

 

BMS Data Warehousing for Logistics Providers

This will close in 0 seconds

Vision for Logistics service providers

Informații adiționale:

  • 3 studenți, vor forma o echipă
  • Vizita si începerea proiectului in Belgia va dura 14 zile, iar costurile sunt acoperite (zbor, transport, hotel, cină)
  • Dupa 14 zile, studenții se vor intoarce în Timișoara și vor lucra de la distanță (remote) cu evaluare zilnică
  • Studenții vor primi un antrenor pentru urmărire și evaluare.

Contact / aplicații: DRIES.MEES@BMS.BE

 

BMS Vision for logistics service providers

This will close in 0 seconds

EUMaster4HPC

European Master for High Performance Computing (EUMaster4HPC) își propune să dezvolte un program de master european nou și inovator, care se concentrează pe soluții de înaltă performanță.

  • Ai ocazia de ați desfășura stagiul într-un centru de cercetare cu supercalculatoare.
  • Durata estimată a stagiilor este de 2 - 6 luni, în timpul celui de-al doilea an de studiu (semestrul 4, februarie – august 2024).

Termenul limită pentru depunerea propunerilor de stagiu este sfârșitul fiecărei luni din iunie până în septembrie:

  • 30 iunie
  • 31 iulie
  • 31 august
  • 30 septembrie

Feedback-ul cu privire la propunerile depuse va fi furnizat în următoarea perioadă:

  • 15 iulie
  • 15 septembrie
  • 15 octombrie

Vezi mai multe detalii aici.

This will close in 0 seconds

Atos Romania Summer Practice

Atos Romania pune la dispoziție 20 de locuri de internship, în cadrul unui program complex de practică, un mix între workshop-uri de carieră și branding personal și cele tehnice și de IT, care să te ajute să ai un overview complet asupra oportunităților de carieră, a culturii organizaționale și serviciilor oferite de Atos în România.

Start Your IT Journey with Atos Romania {Summer} Practice: Unleash the Power of We!

10 - 31 July 2023

Apply at: recruitment.ro@atos.net

Deadline: July 5th, 2023

 

Atos Summer Practice 2023

This will close in 0 seconds

eAwards

Proiectul eAwards este derulat de către NTT Data Foundation.

Proiectul eAwards își propune sa susțină start-up-urile la început de drum care au la bază tehnologia și inovatia și care aduc un beneficiu societății pe mai multe sectoare (sănătate, educație, mediu).

Acesta e la a 22-a editie la nivel de european, și la a 2-a ediție în România.
Înregistrarea a început deja și se poate face pe site-ul: https://globaleawards.com/romania până în data de 21 august 2023.

Proiectul se desfășoară în două etape :

  • Natională – la final câștigătorul din România va primi 10000 euro și va reprezenta NTT DATA Romania în faza a doua
  • Internațională – va avea loc în Madrid, în perioada 24-26 octombrie, iar câstigătorul va primi 100000 euro.

Pentru mai multe detalii: oana-cristina.popa@nttdata.com

This will close in 0 seconds